MBE, franšizni sistem uskoro stiže u Bosnu i Hercegovinu. Primatelj franšize za BiH je postala firma MBE BA d.o.o. i uskoro otvara prvi Pilote Store-a u Sarajevu, a u narednom periodu planira se širenje franšizne mreže po cijeloj Bosni i Hercegovini.

Na popisu MBE usluga nalaze se: organizacija transporta, pakovanje, slanje, prijem pošiljaka i povrata, štampa i grafička priprema. I to je samo dio usluga.

MBE, kao sistem koji malim, srednjim i velikim poduzećima pruža širok spektar logističkih usluga, nastao je 1980. u Sjedinjenim Američkim Državama (San Diego, California).

MBE u Europu stiže 1993. kada Talijan Graziano Fiorelli kupuje master prava za tu zemlju. Mreža se u Italiji uspješno širila te je Fiorelli postao i primatelj master franšize za Španjolsku, Njemačku i Austriju. Konačno, obitelj Fiorelli preko svoje firme MBE Worldwide 2009. otkupljuje prava da franšizu MBE širi u svim zemljama izvan SAD-a i Kanade. Danas ova franšiza posluje na 2.600 lokacija širom svijeta.

MBE je prisutan u regiji preko firme MBE Adriatik od 2017. godine, odakle se 2020. širi u Sloveniju i ove godine u Bosnu i Hercegovinu.

Copy link
Powered by Social Snap